Veiligheid en gezondheid in de hoopers sport

 

Met een achtergrond als dierenarts en interesse in canine fitness en revalidatie zal het niet als een verassing komen dat ik veiligheid en gezondheid bij de hond enorm belangrijk vind 😉

Dit zal je bij mijn lessen op meerdere manieren terugzien. Ik kies bijvoorbeeld bewust voor het gebruik van bodemloze hoops, zodat honden zich niet met hun tenen kunnen blesseren aan de bodemlat. Wanneer het grasveld te nat is door de regen en daarmee drassig en onveilig schuiven we de les door. Bij tropische temperaturen vervalt de training, want honden kunnen hun warmte slecht kwijt en we willen natuurlijk geen oververhitting!

Ook is een goede warming-up en cooling-down bij elke training onmisbaar. Aan alle beginners zal een warming-up en cooling-down routine met verschillende oefeningen aangeleerd worden.

 

Voor welke hond geschikt?

Hoopers is geschikt voor vele honden. Juist omdat er niet gesprongen hoeft te worden kunnen veel rassen meedoen. Klein, groot, jong en oud. Maar vergis je niet, ook hoopers is een hondensport en dus belastend!

Metname het afremmen vanuit hoge snelheid en daarbij (kort) draaien rondom een ton is erg belastend voor de voorhand van de hond.

Voor gezonde honden met voldoende spierkracht is dit geen probleem. Voor jonge honden in de groei is dit naar mijn mening nog te belastend. Daarom wordt de training bij jonge honden hierop aangepast, totdat ze ongeveer 12-14 maanden oud zijn (afhankelijk van de hond).  Jonge honden zijn welkom vanaf 6 maanden.

Ook voor onze seniors kan hoopers een ontzettend leuke sport zijn!

Wel is het belangrijk rekening te houden met hun beperkingen. Veel oudere honden hebben (beginnende) gewrichtsproblemen zoals spondylose in de rug of artrose in gewrichten.

Honden met een aandoening aan het bewegingsapparaat of die hier operaties aan hebben ondergaan (denk aan HD, hernia operaties, knie operaties, etc), kunnen alleen in overleg meedoen aan de lessen. Er zal eerst beoordeeld moeten worden of de hond fysiek in staat is om pijnvrij en met plezier deze sport te kunnen beoefenen.

 

Krachttraining

Daarnaast ben ik groot fan van het opbouwen van spierkracht naast de sport. Wanneer de hond van te voren al goed bespierd is, zal de kans op blessures tijdens de sport enorm verminderen.

Ik adviseer om (online) fitness trainingen te volgen bij:
- Naomi den Hartog (gecertificeerd Fitpaws master trainer Clever dog training, Nederlands, Ermelo)
- Jana Gams (dierenarts en gecertificeerd revalidatie arts voor honden Dogs4motionacadamy Engels, Slovenië).

Dit is, in aangepaste vorm, ook voor honden vanaf 6 maanden of seniors geschikt!

 

Preventieve checks door dierfysiotherapeut

Honden zijn een kei in het verbergen van pijn. Zeker honden die daarnaast graag voor de baas willen werken, zullen niet snel laten zien dat ze ergens last van hebben, maar gewoon doorgaan. Als dierenarts zie ik vaak sneller dat een hond niet helemaal goed beweegt. Wanneer er twijfel is kan er geadviseerd worden om naar een dierenarts en/of dierfysiotherapeut te gaan voor controle. De instructeur heeft het recht de hond te weigeren totdat zij ervan verzekerd is dat de hond geen pijn heeft en dus verantwoord mee kan doen met de lessen.

Maar ook als er geen klachten zijn is het goed om preventief 1x per jaar je hond na te laten kijken door een dierfysiotherapeut. Eventuele kleine belemmeringen kunnen dan al opgespoord en behandeld worden, voordat ze uitgroeien tot grote problemen.

Je kunt een gecertificeerde dierfysiotherapeut vinden op www.nvfd.nl . Ik heb goede ervaringen met Marlot Oostland.